Beslenme ve uyuma: Bir bebeğin gündeminin iki ana maddesi beslenme ve uyumadır. Bebek enerjisinin büyük bir kısmını büyümeye sarf ettiğinden, uyku harici zamanının çoğunu beslenerek geçirir.
Beslenme düzeni Nasıl Olur, Nasıl Olmalı?
♦ İlk birkaç hafta boyunca bebek günde 6-10 kez beslenmek isteyecektir. Mideleri, onları uzun süre tok tutacak kadar anne sütü ya da mamayı depolayamaz. Bu da onu, gece de dahil her iki üç saatte bir besleyeceğiniz anlamına gelir. Bununla birlikte, bebekler arasında beslenme sıklığı ve miktar açısından muazzam farklar vardır.
♦ Bebeğinizin başlangıçta tam bir beslenme düzeni olmayabilir. İki beslenme arasında geçen süreyi kabaca tahmin edebilseniz bile, bebeğin düzeni değişken olacaktır. Büyüme faaliyetinin artış gösterdiği dönemlerde, beslenmeler bir iki gün daha da sıklaşacaktır.
♦ Kısa zamanda bebeğinizin açlık işaretlerini öğreneceksiniz. Ağladığı, ağzını açtığı, emme hareketi yaptığı, yumruğunu ağzına götürdüğü, kıpır kıpır olduğu ve memenize yöneldiği zaman bilin ki acıkmıştır. Bebekler meme ucunu ya da biberonu ağızlarından çıkarıp başlarını ters yöne çevirerek doyduklarını da bildirirler.
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olur, Nasıl Olmalı ?
♦ Beslenmede olduğu gibi yeni doğan bebeklerin uyku düzeninin rayına oturması da zaman alır. İlk ayda genellikle 24 saat boyunca bir uyur, bir uyanırlar. Beslenme arasındaki uyku süreleri nispeten eşit sayılır.
♦ Ayrıca, yeni doğan bebekler geceyle gündüzü ayırt etmeyi bilmez. 24 saatlik ritim tutturmaları ve uyku ve uyanıklık düzenlerini oturtmaları zaman alır. Bebeğin sinir sistemi geliştikçe, uyku ve uyanıklık evreleri de bir düzene kavuşur.
♦ Yeni doğan bebekler genellikle aralıksız olarak 4,5 saatten fazla, gün boyu da aşağı yukarı 12 saatten fazla uyumazlar. Genelde beslenmelerine yetecek kadar süre uyanık kalırlar. Bir sonraki uykuya geçmeden önce 2 saat kadar uyanık olurlar. Bebeğiniz iki haftalık olduğunda uyku ve uyanıklık sürelerinin uzadığını fark edersiniz. Bebekler üç aylık olduklarında uyku saatlerini geceye çekerler ki bu da anne babayı bir hayli rahatlatır.
Bebeğinizin Uyku Düzeni ve Sağlığı İçin Bunlara Dikkat!
♦ Bebeğinizi gece olsun, gündüz olsun, yatağına her zaman sırt üstü yatırın. Sırt üstü yatmak ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini azaltan en güvenli pozisyondur. Aynı zamanda beşik ölümü de denilen ABÖS, bir yaşından küçük bebeklerin ani ve sebebi bilinmeyen ölümü için kullanılan bir terimdir.
♦ Araştırmalar yüzükoyun yatırılan bebeklerde ABÖS riskinin sırt üstü yatırılanlara nazaran çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Yan yatan bebeklerde de bu risk yüksek çünkü yüzükoyun pozisyona geçmeleri mümkün. Amerikan Pediatri Akademisi 1992 yılında bebeklerin sırt üstü yatırılmasını tavsiye ettiğinden beri ABD’deki ABÖS vakalarında belirgin bir düşüş oldu.
♦ Bu sırt üstü yatma kuralının tek istisnası yüzükoyun yatmalarını gerektiren sağlık sorunları olan bebekler. Eğer bebeğiniz bir doğum kusuruyla doğmuşsa, beslendikten sonra sık sık kusuyorsa ya da solunum, akciğer ve kalp sorunu varsa, doktoruna onun için ideal uyuma pozisyonunun ne olabileceğini danışın.
♦ Bebeğinize bakan herkesin uyurken onu sırt üstü yatırması gerektiğini bildiğinden emin olun. Buna büyükanne ve büyük babalar, doktorlar, bebek bakıcıları, arkadaşlar ve diğer herkes dahildir.
♦ Bazı bebekler başlarda sırt üstü yatırılmaktan pek hoşlanmazlar ama kısa sürede alışırlar. Çoğu ana baba da bebek sırt üstü uyurken kustuğu takdirde boğulacağından endişe eder ama doktorlar boğulma ve benzeri vakalarda herhangi bir artış saptamamıştır.
♦ Sırt üstü yatan bebeklerin bazılarının başının arkasında düzlük oluşabilir. Çoğunlukla bebek oturmayı öğrendikten sonra da geçer. Bebeğinizin beşikte yattığı yönü değiştirerek- birkaç gece başı beşiğin bir ucuna, sonra da öbür ucuna gelecek şekilde yatırırsanız- bebeğin başının biçiminin bozulmamasını sağlayabilirsiniz. Böylece bebek her zaman başı aynı yere gelecek şekilde yatmamış olur.
ABÖS Riskini Azaltmak İçin Yapabileceğiniz Şeyler Arasında Şunlar da Var:
♦ Bebeğinizi anne sütüyle besleyin. Neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte anne sütüyle beslenmek bebekleri ABÖS’den koruyabiliyor.
♦ Bebeğinize kimono ya da uyku tulumu giydirin. Böylece battaniye kullanmaktan ve battaniye nefes almasını engeller mi diye kaygılanmaktan kurtulmuş olursunuz.
♦ Yatak takımını dikkatli seçin. Sert bir şilte kullanın. Bebek başını sürttüğünde soluk almasını engelleyecek kalın ve kabarık dolgu maddesi olan şiltelerden kaçının. Aynı nedenle, beşiğin içinde yastık, yumuşak ve kaba tüylü oyuncaklar veya içinde dolgu maddesi olan hayvanlar bırakmayın.
♦ Sigara içmeyin ve bebeği evin içindeki dumana maruz bırakmayın. Anneleri gebelik sırasında ve sonrasında sigara içen bebeklerin ABÖS’den ölme riski annesi sigara içmeyen bebeklerininkinin üç katıdır.
♦ Oda ısısını makul bir seviyede tutun. Eğer bebeğinizin boynu ve yüzü terliyorsa, odası ona çok sıcak gelmiş demektir.
Biyolojik Saatinin Gece Uykusuna Göre Ayarlanmasını Sağlayabilirsiniz
Gece beslenmeleri ve bez değiştirmeleri sırasında onu uyandırıcılardan uzak tutun. Işıklar loş olsun, yavaş sesler çıkarın ve bebeğinizle konuşup oynamayın. Bu Gece uyumak içindir mesajını pekiştirecektir.
♦ Yatma zamanıyla ilgili bir düzen oturtmak gerekir. Bu, şarkı söyleyerek, sessiz bir ortam yaratarak ve bebeğinizi yatırmadan önce bir saat kitap okuyarak yapılabilir.
♦ Uykulu bir bebeği beslemek: Açlık sinyalleri veren bebeğinizi beslemeye başladıktan sonra uykuya daldığını göreceğiniz zamanlar da olacak, hiç kuşkusuz. Uykulu bebeğinizi beslerken şunlara dikkat edin:
♦ Bebeğinizin uyanık olduğu zamanlan gözleyip o zamanlarda beslemeye dikkat edin.
♦ Uyuyan bir bebek acıktığında kıpırdanıp aranmaya ve huysuzlanmaya başlar. Eğer bebeğiniz üç saatten fazla uyuyorsa, bu sinyallere dikkat edin. Bebeğiniz kısmen uyanıksa, yavaşça uyandırıp yemeye teşvik edin.
♦ Parmaklarınızı bebeğin sırtında gezdirerek masaj yapın.
♦ Giysilerinin bir kısmını çıkarın. Bebeğinizin cildi ısı değişikliklerine karşı hassas olduğundan, hissedeceği serinlik beslenebileceği kadar süreyi uyanık geçirmesini sağlayacaktır.
♦ Parmaklarınızın ucuyla bebeğinizin dudakları etrafında daireler çizin. t Bebeğinizi oturma pozisyonuna getirin. Dik oturduğu zaman bebeğin gözleri genelde açılır.
Yorum Yap