Çağımızın olmazsa olmazlarınan olan bilgisayarın icadı, bilgisayarın tarihsel gelişimi hakkında bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Takvim yaprakları 1943 yılını gösterdiğinde, bilgisayar ile ilk defa tanışma fırsatı bulan insanoğlu o gün sadece bir işlem için icat edilen bilgisayarın bugün bütün işlemleri nasıl yaptığını ve bilgisayarın yıllar geçtikçe nasıl geliştiğini insan okudukça ve düşündükçe ne kadar zor bir süreç olduğunu anımsıyor.
Bilgisayarın ilk olarak bulunmasının çok tuhaf bir hikayesi vardır. Bilgisayarın ortaya çıkmasının nedeni, İkinci Dünya savaşı sırasında ABD Savunma ve Balistik Araştırmaları, balistik füze ve silah üretirken bu füze ve silahların menzil ve mermi yollarını hesaplamak oldukça zor oluyordu. Öyle ki, bir silahın menzil ve mermi yolları hesaplaması bir kişinin günlerini alırken, söz konusu eğer bir balistik füze ise bu hesaplamada ise 200 kişinin görev yapması gerekiyordu.
Burada ABD ordusu için bir veriler girildiğinde otomatik olarak hızlı bir şekilde silahların menzil ve mermi yolunu hesaplayabilecek bir makinenin gereksinimi ortaya çıktı. İşte bu sorunu ortadan kaldırmak için Pelsinvanya Üniversitesinden John Mauchly ile John Presper Eckert araştırmalarına başladı ve bu araştırmalar sonucunda da dünyanın ilk bilgisayarı olan ve adına ENIAC (elktronik hesaplama ve birleştirme işlevi gören) denilen bilgisayarı icat etti.
1945-1956 1. Nesil Bilgisayarların İcadı
♦ İkinci Dünya Savaşı sırasında bilgisayar üzerine araştırmalar yoğunlaşmış, yapılan bir çok araştırmadan sonra Alman asıllı mühendis olan Konrad savaşta kullanılan roket ve uçaklarda kullanılabilen Z3 adlı bilgisayarı icat etti.
♦ Bilgisayar savaşına Amerika ile İngiltere de dahil oldu ve bilgisayarı daha da geliştirdi ancak ABD ve İngiltere’nin geliştirdiği bilgisayarların vakum tüplü olması bilgisayarın büyük dezavantajıydı.
1956-1963 2. Nesil Bilgisayarların İcadı
Yıl 1948’lere geldiğinde, transistörler üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde, daha az enerji tüketimi yapan, eskilerine göre daha hızlı olan bilgisayarlar üretilmiştir. Transistörler ile üretilen bu bilgisayarlar 1960’lı yıllarda özellikle üniversiteler ile iş yerlerinde sıkça kullanılmaya başlanmıştır.
1964-1971 3. Nesil Bilgisayarların İcadı
1971- Günümüz 4. Nesil Bilgisayarın İcadı
Tümleşik devrelerin bilgisayara girmesi ile birlikte bilgisayarların boyutları git gide küçülmeye ve gelişmeye devam etti. Takvimler 1971 yılın gösterdiğinde Intel 4004 yongasını üreterek, bilgisayarın bütün bileşenleri (parçaları) yonga üzerinde toplanmıştır. Özellikle de, bilgisayara hafıza, çıktı yönetimi eklenmiştir.
Bilgisayarın kullanımı daha da yaygınlaştırmak isteyen özellikle evde, iş yerinde ve okullarda sayısını artırmak isteyen bilgisayar üreticileri 1981 yılında çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırarak kişisel bilgisayar sloganı altında; PC’yi (Personel Computer) üretti. 1981 yılında sayısı yalnız 2 milyonu bulan bilgisayarlar, 1982 yılında yaklaşık 3 kat artarak 5.5 milyon civarına çıktı.
Beşinci nesil bilgisayarlar ile ilgili çalışmalar, araştırmalar yüksek rekabet ile sürüyor ve devam ediyor. Beşinci nesil bilgisayarlar yapay zekaya vurgu yapıyor. Yapay zeka ile ilgili Hollywood yapımı bir çok sinema filmi mevcut. Bunlardan bir kaç tane örnek verecek olursak, Ben Robot, Üç Robot Yasası, Terminatör Serisi, Matrix bunların en ünlü olanlarıdır. İçinde bulunduğumuz 2017 yılının Aralık ayı itibari ile kodlama ve programlama alanındaki çalışmalar her geçen gün artmakta. Gün geçmiyor ki bilgisayar alanında yeni bir şeyler bulunmasın icat edilmesin ancak, dünyanın sonunun da aşırı gelişmişlikten kaynaklanacağı ve dünyanın sonu (kıyameti) yeni insan kendi kendine yaptığı bu programlar ve makineler ile geleceği aşikar.