Büyük üstad Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan ve yansıttığı duygular bakımından Türkiye’nin ve Türklerin Cumhuriyet kurulmadan önce ve kurulduktan sonra çekilen çileleri ve verilen bağımsızlık mücadelesini en iyi şekilde bize aktaran İstiklal Marşımız okunduğu sırada nasıl davranılır, nelere dikkat edilir? Türk Bilgin okurları için hazırladık.
Bir yerden geçerken veya herhangi bir sebepten dolayı bir yerdesiniz ve sizin orada bulunduğunuz sırada İstiklal Marşımız söyleniyor bu durumda marşımız söylenirken hemen ayağa kalkmalı ve bayrağa doğru selam verip hazırolda bizde İstiklal Marşımızı söyleyerek millet olarak hür yaşamanın, bağımsız olmanın gururunu yaşarız.
İstilal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy, marşımızı yazarken öyle kelimeleri bir araya getirmiş ki, adeta bağımsızlık için milletimizin verdiği büyük mücadelenin her safhasını, ev ev verilen şehitleri, Milli Marşımıza yansıtarak ilkokuldan itibaren marşımızı söyleyen Türk çocuklarına, olur ya devlet yine aynı Kurtuluş Savaşı yıllarındaki gibi nasıl mücadele etmemiz gerektiğini daha 5-6 yaşlarındaki çocuklarımıza öğretir niteliktedir.
İstiklal Marşımız öyle bir zorlu mücadelenin ardından yazılmış ki, ona saygı duymak okunduğunda saygılı davranmak her Türk evladının milli borcudur. Bugün bir Türk gösterin ki, İstiklal Marşı okunurken tüyleri diken diken olmasın. Allah’a şükürler olsun öyle büyük bir milletiz ki, düştüğümüz yerden kalkmasını, küllerimizden yeniden doğmayı tarihin her döneminde başaracak güce sahibiz. Bugün rahat yaşayalım diye yüz yıl önce bizler için toprağa şehit düşmüş bütün şehitlerimize Allah rahmet etsin. Onlara çok şey borçluyuz.